DEELNEMERS

Beleef de toekomst tijdens het eerste film- en mediafestival van Alkmaar: #FMF

Hoe maken, kijken en beleven we film en media in de nabije toekomst? Op #FMF, het eerste film- en mediafestival van Alkmaar, kunnen bezoekers experimenteren met en kijken/luisteren naar de nieuwste vormen van film en media. Door middel van een uitgebreid en ambiteus programma met video art, virtual en augmented reality, interactieve installaties, workshops, masterclasses en speelfilms.

– Er zijn twee events: de exclusieve #FMF launch party op vrijdagavond 24 november (20.00-00.00) en het festival op zaterdagmiddag 25 november (12.00-00.00).

– Er zijn twee locaties, vlakbij elkaar: Filmhuis Alkmaar (Pettemerstraat 3) en het Creatorium (Pettemerstraat 15). Bekijk het programma om te checken waar wat gebeurt. Het programma is onder voorbehoud van last minute wijzigingen, maar hier op de website en tijdens #FMF, in de foyer van het Filmhuis, zal het actuele programma steeds te volgen zijn.

Creatorium: Bring Your Own Beamer

Het Creatorium (op het terrein van HAL 25 en op steenworp afstand van Filmhuis Alkmaar) krijgt een prominente eigen plek tijdens #FMF. Hier vindt het pop up project Bring Your Own Beamer plaats: een open source evenement waarbij  tientallen film-, videomakers en -kunstenaars uit Alkmaar en omgeving hun werk presenteren. Zo krijg je een indruk van de documentaires, films, kunst, animatie en experiences die er zoal worden gemaakt in deze regio. En nog leuker: neem je eigen apparatuur en video/media-project mee en laat hem zien. BeamUpClub is op zaterdag de hele dag te zien en te volgen in zowel Filmhuis Alkmaar als in het Creatorium (loop dus vooral veel heen en weer). Meld je aan met je materiaal en je beamer: creatorium.alkmaar@gmail.com

Bibliotheek: workshops comics en robots

Bibliotheek Kennemerwaard verzorgt tijdens #FMF twee hele leuke workshops: Comic Life en Programmeren met robots. Comic Life is een app waarmee je zelf een stripverhaal kunt maken, bovendien leer je meer over het ontstaan van strips. Bij Programmeren met robots kun je Ozobotjes, Sphero en Zowi dingen aanleren. En geloof ons: beide workshops zijn voor alle leeftijden. Blijf onze website en de Facebook-pagina volgen over aanmelden en meer informatie.

Dutch Drone Squad: leer drones vliegen

Drones tijdens #FMF: maar natuurlijk. Met het Alkmaarse Dutch Drone Squad (Klaas Schoute en Richard de Wit) kun je drones leren vliegen in een simulatie-experience én kun je een selfie maken met een drone. Dutch Drone Squad bestaat uit een groep enthousiaste drone racers en heeft het Sportpaleis in Alkmaar als trainingslocatie. We zijn heel erg blij dat ze hun kennis en kunde komen delen met #FMF. Meer: www.facebook.com/dutchdronesquad.

Gerwin van der Pol

Speciaal voor #FMF verruilt filmwetenschapper Gerwin van der Pol voor één keer de collegezaal van de Universiteit van Amsterdam (UvA) voor een masterclass in zaal 1 van Filmhuis Alkmaar. Hij gaat ons vertellen hoe films ons voorbereiden op de toekomst. Gerwin behandelt in zijn colleges dagelijks diverse aspecten van de film: geschiedenis, stijlfiguren, verhaallijnen. Hierbij probeert hij vooral de psychologie van de kijker te doorgronden. Wil je alvast een voorproefje van wat je ongeveer te wachten staat? Zie www.filmreflectie.nl.

Kaasfabriek FabLab + Junior IOT Challenge

Kaasfabriek FabLab Alkmaar ontbreekt natuurlijk niet tijdens #FMF – we zijn tenslotte buren. Tegen 14.00 uur start Marco van Schagen in de foyer met zijn Junior Internet of Things Challenge crew. Zijn wat? Ja. Dat is een club kids die als doel hebben om ingewikkelde vraagstukken rond The Internet of Things te tackelen. Joris van de Vries geeft tegelijkertijd een workshop over 3D Doodle: ontwerp een item en print dat 3D uit. Kun dus bouwen en programmeren! Meer: kaasfabriek.nl.

KODFilm: workshop time lapse

Ooit gehoord van ‘time lapse’? Waarschijnlijk wel gezien. Kivilcim Pinar is een fotograaf en filmmaker wonend en werkend in Alkmaar. Met zijn onderneming (kodfilm.com), gevestigd in Het Nieuwe Warenhuis, richt hij zich op fotografie, videoproductie en time lapses. Heel veel time lapses. Tijdens #FMF kun je zijn werk bekijken (spoiler: ‘iets’ met Alkmaar) en gaat Kivilcim een workshop geven over time lapsing. Deelnemers gaan de gelegenheid krijgen om in twee sessies (theorie en praktijk) met alle ins en outs van time lapsing kennis te maken. Stay tuned!

MAPP met AlexP

Moet er een gedachte achter kunst zitten? Ja, vindt AlexP. Want: alleen een mooi plaatje is niet genoeg. En dus ontwikkelde hij onder meer MAPP (Mapping At Private Properties), een mobiele videomapping die de omgeving scant en vervolgens direct een mapping laat zien. Met een mobiele beamer ‘mappt’ MAPP mensen, gebouwen en objecten dus meteen op een achtergrond. AlexP ‘reist’ tijdens #FMF langs de verschillende plekken, dus spring er vooral voor en laat je projecteren. Meer: http://www.alexp.nl/index.php/nl/videomappings/mapping.

Mischa Rick van Geelen – masterclass hacking

In 2011 klopte de toen 13-jarige Mischa Rick van Geelen uit Alkmaar aan bij de ABN AMRO om beveiligingslekken te melden in de banksystemen. Anno 2017 detecteert en meldt hij nog steeds belangrijke lekken bij bedrijven. En geeft hij lezingen over hacking, technologie en de impact en gevaren van internet op de maatschappij, en hoe de toekomst eruit gaat zien met het internet in het vooruitzicht. Tijdens #FMF geeft hij een masterclass over hacking: hoe makkelijk je zelf te hacken bent (shocking!) en hoe je je toch een beetje beter kunt beschermen. Spooky, maar hard nodig als je het ons vraagt. Meer: mischavangeelen.com.

Ruurd Oosterwoud/DROG: masterclass nepnieuws

Als je je wilt wapenen tegen nepnieuws, dan moet je alle trucs ook zelf uitproberen. Vindt Ruurd Oosterwoud van DROG. Hij combineert gedegen kennis over desinformatie met prikkelende projecten – dat komt ook samen in zijn nieuwe game Slecht Nieuws. Die aanpak levert excentrieke verhalen op, zoals ‘de memoires van een complotdenker’ en ‘de dagelijkse hindernissen van een internet-troll’. Tijdens #FMF geeft Ruurd een masterclass waarmee je nepnieuws leert herkennen. Hierna willen we dus nooit meer horen: ‘Het heb op Facebook gestaan’. By the way: DROG zoekt een mediapartner om de avonturen in de krochten van het internet een podium te geven geven. Doel: hét platform tegen desinformatie worden, in Nederland en Europa. Meer: www.wijzijndrog.nl.

Sensiks: Sensory Reality Pod

Gezien op DDW en nu ook op #FMF: de Sensory Reality Pod. Techbedrijf SENSIKS maakt SR: virtual reality met wind, temperatuur, geur, lichteffecten en 360 audio. Zo beleef je VR, AR, film en gaming alsof je er zelf in zit. Dat is niet alleen heel cool, maar het heeft ook een medische functie. Zo kun je ontstressen door ‘op vakantie’ te gaan in de SR-pod, maar ook is bewezen dat het helpt bij dementie en post-traumatische stressstoornis. Tijdens #FMF staat op 25 november de hele dag één SR-pod, je kunt er gratis in.

Shuffle: workshops vloggen en editen

Shuffle​, een van de leukste online platforms voor en door Alkmaarders, mag natuurlijk niet ontbreken tijdens #FMF. En dat gebeurt ook niet: Shuffle organiseert twee workshops – Vloggen en Editen op je mobiel, gegeven door de beste redactieleden die het magazine heeft (zoals Jos Meijer​). Dat je je mobieltje horizontaal houdt tijdens het vloggen weten we nu allemaal wel, maar er zijn nog veel meer trucs om de beste vlogger van de wereld te worden. En die edit je dan eenvoudig op je telefoon – alsof je je eigen Hollywood-kaskraker monteert. Houd onze website en de Facebook-pagina in de gaten om je aan te melden en voor updates. Meer: www.shufflemagazine.nl.

Tim Koomen

We hebben twee korte films van creative producer/filmmaker Tim Koomen (Heiloo) op het programma: de documentaire My Silicone Love (over een man die samenwoont met 13 ‘real dolls’, in 2016 genomineerd voor een Oscar) en de fictiefilm Broker (een thriller met niemand minder dan Hollywood-acteur Yorick van Wageningen). De films (27 en 22 minuten) zijn tot stand gekomen dankzij crowdfunding. De films spelen overdag in de mini-bios, buiten bij Filmhuis Alkmaar, en tussen 18.00 en 19.00 in zaal 3, dan mét een korte talk van Tim over crowdfunding – de toekomst voor veel film en media. Meer: www.timkoomen.com/creative-producing-1.

Tijl Bouman: Reproshape

3D-artiest; van die titel wordt Tijl Bouman wat ongemakkelijk. Hij is eerder een unieke combinatie van werktuigbouwkundig engineer, electro technicus, ontwerper, denker én doener. Hij ontwikkelde zelf een 3D-mensenscanner: de ReproShape. Deze gigantische machine maakt in één flits 100 foto’s van je en daarmee kan een 3D-beeld worden opgebouwd. Om een beeldje van jezelf te printen, maar – en daar werkt Tijl nu aan – ook om een avatar in virtual reality van mensen te maken. ReproShape is helaas even niet ‘in shape’ om te verplaatsen, maar Tijl en partner Jasper de Nijs komen tijdens #FMF wel vertellen over deze technologie. Zij schudden mensen graag wakker en dagen uit je comfortzone te treden: wat gaat deze techniek betekenen in de toekomst? Kom zaterdag 25 november van 13.00 tot 13.30 uur kijken en luisteren in zaal 3 van Filmhuis Alkmaar. Meer: reproshape.nl.

We Are Data: The Mirror Room experience

De We Are Data Mirror Room komt ook naar #FMF! Ontwerpers Thomas Blom en Tijl Akkermans kwamen erachter dat mensen het vaak lastig vinden om te begrijpen wat de innovaties rond data nou eigenlijk betekenen. In de Mirror Room ervaar je hoe het is om zelf data te worden en wat ermee gebeurt. Door aan te geven welke gegevens je voor jezelf houdt en welke je wilt delen. Iedereen weet dat je data deelt via social media, maar dit zijn nog bewuste handelingen – je zet zelf je foto of verhaal online. De ervaring in de Mirror Room laat je zien dat je ook fysieke en emotionele informatie afgeeft. Wij zijn data, of we nu willen of niet. Meer: http://wearedata.nl.

Videolab Alkmaar: Guerilla VR-experience

Het Videolab heeft een nieuwe VR-installatie gemaakt, met AYA en DOX: Guerilla. Dat is dans en beleving in één. Je bevind je tijdens de experience in een gevangenis en wordt onderdeel van een performance uitgevoerd door gevangenen. Tijdens KARAVAAN, afgelopen zomer, was de installatie een megasucces. Het Videolab maakt zelf installaties en films (als K1 Cultmedia), maar het is ook een plek waar makers van alle leeftijden kunnen werken aan hun eigen (media)projecten – zelf of met hulp van eigenaren Ron of Marianna. Guerilla is op zaterdag 25 november tussen 15.00 en 18.00 uur te beleven bij Filmhuis Alkmaar.

MOGELIJK GEMAAKT DOOR