DEELNEMERS

Beleef de toekomst tijdens het Film en Media Festival #FMF

Op zaterdag 9 februari staat Overstad in Alkmaar geheel in het teken van de tweede editie van het Film en Media Festival. Na het succes in 2017 is het festival dit jaar nog groter en uitgebreider. Bezoekers kunnen op maar liefst drie locaties terecht. Naast het festivalhart in het Filmhuis is het programma uitgebreid naar De Hub en HAL25. Elke locatie met een eigen thema en een verrassend programma.

Wil jij er ook bij zijn op 9 februari? Koop dan hier je kaartje!

Films tijdens #FMF

Dat er op de HKU mooie en bijzondere projecten ontstaan weten veel #FMF bezoekers al. Maar nu hebben we toch wel een hele mooie selectie samengesteld. Op #FMF tonen we een selectie onderscheiden films, helemaal gemaakt door HKU-studenten. Wil je hier ook bij zijn? Zorg dan dat je om 18:45 in Het Filmhuis bent!

De #FMF Films van HKU

Bellingcat: Truth in a Postruth World (2018), Hans Pool
Eight Grade (2018), Bo Burnham
Inception (2010), Christopher Nolan
Present.Perfect (2019), Shengze Zhu

Nieuwe game proberen? An Ambivalent Center

Nieuwe game proberen?
Kom dan op zaterdag 9 februari langs in De Hub want daar staat Gerwald van An Ambivalent Center. Pak de console, neem de leiding en waan je in een compleet nieuwe wereld. Het is een game zoals je nog nooit hebt beleefd of gezien. Dwaal rond door globes en tunnels, soms chaotisch en soms heel rustig. Soms warm en soms heel koel.
Jij bent aan zet en maakt de keuzes!

Tom in ‘t Veld

Net zoals zoveel twintigers is het soms lastig om keuzes te maken nadat je bent afgestudeerd, zo ook voor de Alkmaarse filmmaker en fotograaf Tom. Na zijn studie International Business, wat toch niet de ideale studie was, besloot hij te reizen. Met een nieuwe spiegelreflexcamera reisde hij naar Australië, Nieuw-Zeeland en Azië. Hij leerde zichzelf via YouTube alle ins- en outs die je nodig hebt als fotograaf en filmmaker en bracht dit tijdens zijn reis in de praktijk. Dit lukte, en hij werd steeds beter. Samenwerkingen ontstonden en langzaam ontstond een carrière als professionele, reizende filmmaker en fotograaf.

Tom geeft een inspirerende talk over wat hij doet en hoe hij is gekomen tot waar hij nu staat. Aan de hand van beelden neemt hij ons mee op reis en vertelt hij over de wegen die hij heeft bewandeld. Van Nieuw Zeeland tot de Noordkaap en eindigend in Mongolië. Hier maakte hij een documentaire over een groep internationale studenten die onder barre omstandigheden de klimaatverandering onderzochten.
Het is een inspirerend verhaal in een feelgood sfeer. Tom is net als iedereen en deed eigenlijk maar wat. “Als je kiest om volledig je passie achterna te gaan, dan ontstaan er vanzelf toffe mogelijkheden”.

3D Mensenscanner van ReproShape

Op een festival dat volledig in het teken staat van innovatie, kunst en IT mag de 3D-mensenscanner van ReproShape natuurlijk niet ontbreken. De scanner is ontworpen en ontwikkeld door Alkmaarder Tijl Bouman. Dankzij zijn kennis op het gebied van werktuigbouwkunde en elektrotechniek en zijn visie op het gebied van design en innovatie heeft hij een apparaat gebouwd dat met één druk op de knop ruim 100 foto’s kan maken. Deze foto’s vormen de basis van een 3D animatie die je kunt printen tot 3D poppetje of kunt gebruiken voor een 3D avatar.

De ReproShape wordt regelmatig gebruikt voor films en games, wil jij hem ook eens van dichtbij bekijken? Of wil je er zelfs instappen? Dat kan tijdens #FMF.

Doeta Aartsma: VR/AR/360 graden-talent

Doeta Aartsma is een jonge, talentvolle 360 graden foto- en filmmaakster. Al tijdens haar studie richtte ze haar eigen bedrijfje op en werkte onder meer voor het VR-bedrijf VR Owl. Inmiddels weet ze alles af van AR, VR en 360 graden. Regelmatig gaat ze op pad voor het beste beeldmateriaal van mooie momenten die het absoluut waard zijn om in beeld te worden gebracht.

Duik samen met Doeta in de wereld van ‘immersive technology’ en kom erachter hoe ook jij VR, AR of 360 graden toe kunt passen!

Black Poetry Workshop

Scheppen is schrappen!

Lonneke van Heugten van De Nachtvlinder en Marianna Bouquet van Videolab Alkmaar nemen je
mee op poëtische ontdekking.

In de Black Poetry Workshop zet je zowel je creativiteit als de camera aan. Tijdens de workshop ontdek je hoe je met een willekeurige tekst kunt dichten en hoe je zelf een stop motion video kunt maken.

De deelnemers maken een gedicht uit een bestaande tekst door te strepen en schrappen, beelden en woorden uit tijdschriften te gebruiken en tekeningen te maken. Het hele proces leggen we vast op camera en de Blackout Poetry Video’s laten we direct zien op een groot scherm.

VR Graffiti van VR Owl

Heb jij je altijd al eens willen uitleven met graffiti, maar wil je niet bijdragen aan vandalisme? Dan is er nu een oplossing! Laat je artistieke talent los met behulp van Augmented Reality Graffiti en leef je uit! Met een simpele druk op de knop deel je vervolgens jouw kunstwerk via social media met al je vrienden en kunstliefhebbers.

Ook een keer de AR graffiti experience proberen? Dat kan tijdens #FMF in HAL25.

Junior IOT Challenge

Tegenwoordig is alles en iedereen online. Niet alleen je telefoon, maar ook je TV, koelkast en in veel gevallen is zelfs je verwarming aangesloten op The Internet of Things.

Heel handig, want het brengt ons veel gebruiksgemak, maar hoe werkt dit eigenlijk? Gelukkig is ook Marco van Schagen weer aanwezig op #FMF. Normaal gesproken opent hij de deuren van zijn StarWarsburs op het HAL25 terrein maar speciaal voor #FMF verhuist hij al zijn soldeerbouten, robotjes en materialen bij ons naar binnen.

Wil je ook leren solderen, bouwen en programmeren? Zin om aan de slag te gaan met GPS, Arduino’s, en meer? Neem dan een kijkje in de IOT-hoek van Marco.

Jair Stein

Hoe vertel je verhalen, zonder beeld te gebruiken?

Jaïr Stein is een verhalen-expert, radiomaker en journalist. HIj weet als geen ander wat de kracht van een goed verhaal is en hoe je dit over kunt brengen. Tijdens de masterclass in het Filmhuis deelt hij zijn ervaringen als journalist voor de Correspondent en als radiomaker voor de VPRO.

Wil je ook de kracht van verhalen leren kennen? En weten hoe je een podcast opbouwt? Kom dan langs in het Filmhuis tijdens #FMF.

Mitch Wolterink

Duik in de wereld van animatie!

Mitch Wolterink is (stem)acteur voor onder meer Disney en kreeg de eer om de stem van Aladdin in te spreken. Dit lijkt misschien eenvoudig, maar er gaat een hele techniek achter schuil.
Wat gebeurt er allemaal achter de schermen? Wat is het verschil tussen het inspreken voor een animatie, live action, een commercial of voice over? Hoe gaat deze techniek in zijn werking?

Daar kom je als bezoeker van #FMF allemaal achter! Een blik achter de schermen, met stemacteur Mitch.

Arjen Ulrich

Soms heb je maar een paar minuten de tijd om iemand te overtuigen. Soms wil je verhaal niet alleen vertellen, maar ook laten zien. Hoe doe je dat?

Met een storyboard!

Arjen Ulrich is kunstenaar, coach en helpt startups met het nemen van besluiten, zonder ingewikkelde programma’s. Vaak gebruikt hij tekeningen of laat hij de startups zelf tekenen.

Tijdens #FMF krijg je de kans om samen met Arjen een storyboard te maken. Hij laat zien hoe een storyboard is opgebouwd, hoe je dit uitwerkt en nog belangrijker, hoe je jouw verhaal kunt pitchen!

Mark Deuze (UvA) – Talk Media Life & Media Work

We leven niet meer met media, maar in media!

Media zijn voor ons als wat water is voor vissen: onvermijdelijk en onmisbaar. Dat is soms fijn, want onze mediacultuur is goud waard. Maar de vraag is, hoe we ons in dit mediageweld staande kunnen houden?

In zijn talk gaat Mark Deuze, hoogleraar Mediastudie aan UvA in op de vragen hoe een goed leven in media eruit kan zien en wat er voor nodig is om te overleven als consument en als professionele mediamaker.

Herr Alt

Zin in een tof optreden en gegarandeerd uit je dak gaan? Kom dan een kijkje nemen bij Herr Alt!

Net als in 2017 komen ze tijdens #FMF het dak eraf spelen. De succesformule bestaat uit Herr Alt die als singer-songwriter electro-rock muziek maakt en Dender die passende video-art laat zien. Dat is dus niet alleen genieten van muziek, maar ook kijken naar mooie beelden onder het genot van een drankje.

Zien we je ook om 20:00 in het Filmhuis Alkmaar?

Documentairemaker Jaimey Groot

“Ik wilde heel graag filmen tijdens de CITO-toets. Die serieuze gezichten van de kinderen, afgezonderd van elkaar aan kleine tafeltjes, worstelend door de toets heen, was iets wat ik helemaal voor me zag.” Dit bleek nog een hele klus.

Vorig jaar maakte Jaimey Groot haar debuut met een film opgenomen in Alkmaar. “Pin me er niet op vast” speelt zich af in groep 8 van een Alkmaarse basisschool. Een deel is opgenomen tijdens de toets. Ze zijn muisstil in een hoek gaan zitten en communiceerden tijdens het filmen alleen via gebaren en briefjes, om de kinderen niet af te leiden.

Tijdens #FMF vertonen we haar film, mag je haar vragen stellen en later kunnen kinderen bij haar de workshop Stop Motion volgen.

Doctor Robotlove & the Silver Screen Lab

Neem een kijkje in het wonderlijke laboratorium van Doctor Robotlove en assistent Beamupski. Samen met een team van specialisten, half mens en half robot, doen zij onderzoek naar film en online media.

Want wie bestaat er op deze aarde nog echt? Krijgen we die pokemon-go’s eindelijk eens fysiek te pakken? Wat eten avatars? En gaan ze naar de wc? Of komt daar dan de Zorgrobot aan te pas? Help jij doctor Robotlove en Beamupski aan de antwoorden of blijven ze voor eeuwig zwemmen in deze Instafamous stroperige virtuele moeraspoel?

In The Silver Screen Lab zijn de workshop trailer tekenen en video beamen te volgen.

Tijdens Trailer Tekenen ontdek je hoe de filmregisseurs en cameramensen van jouw favoriete film te werk gaan. Hoe compositie, licht gebruik en kadering van invloed is op hoe we
film ervaren en hoe begrippen en thema’s uit de beeldende kunst hier aan verbonden zijn.

Na deze workshop loop je met de blik van een regisseur het laboratorium uit en bekijk je de wereld om je heen als een film!

Daarna is er een workshop performance en video beamen. Tijdens deze workshop ga je direct aan de slag met film, beam en projectie in in de beeldende kunst. Ervaar wat de mogelijkheden zijn en leef je uit! Ivon Spee neemt je mee in de wereld van cyborgs, mens en mechanica, zorgrobots en bewegende beamers.

Vergeten Helden

Vergeten Helden is zo’n project met een gouden randje. Tijdens #FMF kun je je eigen Stop Motion Animatie of Flipbook maken samen met makers uit AZC’s. Vergeten Helden is een sociaal artistiek project dat zich specifiek richt op de doelgroep jongeren in AZC’s. Aan de hand van animatie, film en storytelling krijgen de jongeren tijdens een 4-daagse workshop de mogelijkheid hun eigen creatieve geest te laten zien en horen. Dit heeft al een aantal hele mooie en eigenzinnige korte films opgeleverd. Tijdens #FMF heb je niet alleen de mogelijkheid om bij Bas Broertjes, Mustafa Kandaz en Sam Yazdanpanna de workshop Stop Motion en Flipbooks te volgen, de eerder gemaakte video’s zijn ook te bewonderen.

Renske Taminiau & Matangi Quartet

Met onder meer een film van Alkmaarse Maker Frits de Beer

De naam Renkse Timiniau is voor veel een bekende. Eerder stond zij op North Sea Jazz, speelde ze in Paradiso en was ze te zien bij De Wereld Draait Door. En nu is dit talent te zien tijdens #FMF in het Filmhuis.

Om 20:30 staat ze in zaal 2 van het Filmhuis. Naast haar prachtige stem is tijdens haar optreden ook filmmateriaal te zien. Waaronder een film van Alkmaarse maker Frits de Beer.

#TAGGED - Interactieve viewing

In de online serie #TAGGED van VPRO op het YouTubekanaal van NPO 3 volg je het leven van een aantal jongeren via hun smartphone. Allemaal brengen ze een groot gedeelte van hun dag door op apps, chats en social media. Dat gaat niet altijd goed. De één komt in de problemen door een ongeluk te filmen en op social media te zetten, de ander is bezeten van haar nieuwe carrière als influencer.

De online serie van de VPRO op het YouTubekanaal van NPO 3 is een nieuwe manier van het maken van series. Op het #FMF duik je samen met regisseur Martijn Winkler in de dagelijkse wereld van de smartphone en geven ze een uniek kijkje achter de schermen. Want hoe regisseer je het leven achter de smartphone? Wat komt er allemaal bij kijken en welke techniek zit erachter? Hoe ga jij zelf eigenlijk met bizarre telefoonsituaties om? Daarover kun je in gesprek gaan met de maker van de serie!

Bart-Jan Oosting oftewel DJ Baardmans

#FMF staat volledig in het teken van Film, Media, Tech en natuurlijk toffe optredens. Zin om zaterdagavond nog te borrelen, dansen en een leuke avond uit te hebben? Kom dan langs in HAL25 want vanaf 20:00 gaat het dak eraf met DJ Baardmans.

Hij draait een mix van vergeten plaatjes uit de kringloopwinkel met classics uit de jazz, soul, funk en latin. En dat alles van vinyl! Expect the unexpected en laat je meevoeren op ruim 50 jaar muziekgeschiedenis op volle toeren, dwars door elkaar...

Dutch Drone Squad

Drones tijdens #FMF: maar natuurlijk! Ook dit jaar is de Alkmaarse Dutch

Drone Squad aanwezig. Dutch Drone Squad bestaat uit een groep enthousiaste drone racers en heeft het Sportpaleis in Alkmaar als trainingslocatie. De squad heeft als doel om zoveel mogelijk droneracers met elkaar te verbinden, een passie te delen en elkaar te inspireren op het gebied van drone racing.

Dus: heb altijd al met een échte drone willen vliegen? Kom dan tussen 12.00 en 17.00 naar HAL 25!

MOGELIJK GEMAAKT DOOR